Pagina's

dinsdag 22 maart 2011

klavertje vier


Ik ben vandaag naar het huis van mevrouw R. op bezoek gegaan. Ik wilde eerst een bos bloemen kopen in de bloemenwinkel die vlakbij haar huis staat omdat het vandaag Vrouwendag is. Helaas was de bloemenwinkel dicht. De andere bloemenwinkel zijn ver en ik had weinig tijd.
 Ik besloot een kaartje te kopen en ging de kaarten winkel binnen. Ik vroeg aan de verkoper wat hij voor kaarten voor de Vrouwendag had. Hij zei :"Ik heb geen speciale kaarten voor de Vrouwendag maar u kunt een andere soort kaart zoeken."
Tussen alle kaarten zag ik een kaart die mij herinnerde aan een les die wij tijdens de mantelzorg cursus hadden gehad: mijn docent had een aantal plaatjes op de tafel gelegd en elke van ons mocht drie plaatjes kiezen. Elke cursist had drie verschillende plaatjes gekozen en moest vertellen waarom hij die plaatjes had gekozen.
Ik had drie foto's van planten gekozen. Op ??Een van de foto's was er een plant met vier bladeren. Mijn docent vroeg: "Weet je de naam van deze plant?"  Ik zei: "Nee, maar ik heb veel van deze planten in parken en tuinen gezien."
"Ja", zei de docent, "maar er is een verschil tussen deze plant en de anderen die je ziet. De meeste van deze planten hebben drie bladeren en deze heeft vier bladeren. Deze plant heet klavertje vier en deze plant brengt geluk."
Dus heb ik een kaart met een foto van een klavertje vier gekocht en ging naar mevrouw R. op bezoek. Behalve mevrouw R was mevrouw Annemarie ook daar. Eerst hebben we iets gedronken. Ik heb een kleine tekst op klad geschreven. Mevrouw Annemarie heeft mijn tekst gecorrigeerd daarna heb ik de tekst op de kaart geschreven en de kaart aan mevrouw R. gegeven.
Met z'n drieën hebben we over verschillende onderwerpen gepraat. ik ben daar een uur gebleven en ik vond het gezellig. Ik heb een aantal uitdrukkingen van mevrouw Annemarie geleerd.

maandag 21 maart 2011

Norooz

Deze tekst over het Iraanse Nieuwjaarsfeest heb ik op 11 november 2001 geschreven en is in de schoolkrant van het Albeda College verschenen. Omdat de tekst nog steeds actueel is, heb ik besloten om hem hier te publiceren. Ieder jaar, vanaf 21 maart, vieren we het Iraanse Nieuwjaarsfeest.
Het Iraanse Nieuwjaarsfeest begint op 21 maart (= de eerste dag van de lente) en duurt 13 dagen. Al dertien dagen in het Nieuwjaar heerst een vrolijke sfeer in Iran. Iedereen probeert iets nieuw te maken. Winkelcentra lopen vol en vooral de kledingzaaken hebben het heel druk. De huisvrouwen maken het huis schoon tot in alle gaatjes, de mannen moeten zorgen dat het hele gezin nieuwe kleren kan dragen. De scholen zijn 13 dagen gesloten en de kinderen genieten daarvan. De traditie is dat je op de eerste dag van het Nieuwjaar de familieleden gaat bezoeken die ouder dan jou zijn. Binnen 13 dagen moet je alle familieleden en kennissen bezocht hebben. De kinderen krijgen cadeau's en daar worden ze heel blij van.


In elke huiskamer wordt er een kleed uitgespreid waarop zeven symbolische voorwerpen worden gelegd. De namen van deze zeven dingen beginnen met een S:
  1. sabzeh: een bord met zelf gezaaide graan 
  2. sier: een paar teentjes knoflook  
  3. sieb: een appel  
  4. serkeh: en klein glaasje azijn  
  5. samanoo: puree van graanbloesems  
  6. somaagh: een rode, scherpe poeder die vaak op kabab wordt gestrooid  
  7. sekkeh: een paar munten in een schaaltje water

Verder staat er een spiegel, bloemen, kaarsen, en een kom met goudvissen. Al deze symbolen staan voor vreugde en voorspoed in het nieuwe jaar. Op tafel staan veel schalen met lekkere koekjes, chocola, snoepjes en verschillende noten en veel vruchten.
Op de dertiende dag na het begin van het nieuwe jaar gaan de mensen de natuur in om te picknicken. Iedereen knoopt een aantal sprietjes van het zelfgezaaide graan en laat ze in de beek vallen, terwijl ze een wens doen voor het nieuwe jaar.

zondag 20 maart 2011

De Dag Van De Dialoog

2 november 2010 werd de dag van de dialoog georganiseerd. Daar heb ik aan meegedaan. Hierbij een paar voorstellen om het leven in Rijswijk prettiger te maken. Misschien kan ik het niet goed uitleggen maar ik heb mijn beste gedaan en wel twee weken tijd daaraan besteed.
:( 1. Ik zie al jaren twee grote lege flats in Rijswijk, vlakbij de benzinepomp en het oude postkantoor. Deze flats kunnen voor verschillende doelen gebruikt worden zoals een kantoor, een ziekenhuis, een school of voor woningen.
:( 2. In mijn straat en de omgeving staan veel grote bomen die veel last voor de bewoners bezorgen. 's Nachts slapen de vogels in die bomen. Ze maken alle auto's vuil die onder de bomen zijn geparkeerd. De mensen die 's ochtends naar hun werk willen gaan moeten eerst met veel moeite hun auto's schoonmaken. Dan moeten ze, moe van het schoonmaken, naar hun werk gaan of met een vieze auto.
De straten zijn in de hersft vol droge bladeren. Als het regent, worden de bladeren nat en ze blijven een langeg tijd op straat liggen. Het uitzicht van de straat is niet mooi, zeker niet in de herfst of in de winter. Door deze bomen schijnt de zon niet in de huizen van de bewoners.
Volgens mij hoeven de kleine straten niet zulke hoge, volle bomen te hebben. In plaats van deze bomen kunnen een paar kleine bomen of grote bakken met mooie bloemen gezet worden.
:( 3. De borden vlak bij de basisscholen vind ik niet mooi. Het zijn ronde pijpen en daarboven staat een open hand. Deze borden betekent dat er vlakbij een schoolgebouw staat. Volgens mij kunnen in plaats van de pijpen mooie borden geplaatst worden, met foto's van de kinderen die op school zitten, terwijl ze bezig zijn met leren of spelen, of lachende kinderen. In ieder geval iets mooier dan die pijpen.


:( 4. Voordat huizen door woningcorporaties aan de huurders worden opgeleverd, is het beter als alle kapotte en beschadigde dingen vervangen worden. Ik denk aan b.v. het toilet, de wastafels, de douche, dingen die in de keuken zijn.
:( 5. In de woningen zijn er een aantal problemen die verbeterd kunnen worden zoals de geiser in de keuken, het moederhaard van de CV in de woonkamer, lelijke leidingen die langs de plinten lopen. Door het gebruik van individuele CV en geizer in de keuken, krijgen mensen ademhalingsproblemen en last van prikkeling in de ogen, omdat het gas in het huis blijft hangen. Dat is gevaarlijk voor de gezondheid.
De hoofdkraan staat in de berging beneden. Als plotseling een waterleiding in een huis beschadigd wordt en het water met kracht uit de pijp komt, moet men naar beneden rennen om de hoofdkraan dicht te draaien. De hoofdkranen zijn in een klein kamertje van ongeveer twee vierkantemeters en de deur van de kamer kan alleen met een plat schroevendraaier geopend worden. Stel je voor dat je onder de douche staat en de waterleiding plotseling kapot gaat. Je bent alleen in huis. Wat moet je doen?
:( 6.  We hebben geen directe buslijn tussen Rijswijk en R. de Graaf ziekenhuis in Delft. Waarom kan Rijswijk geen eigen ziekenhuis hebben terwijl veel mensen in Rijswijk wonen?
:( 7.  Ik hoorde (maar ik weet het niet zeker) dat ooievaarspashouders in Den Haag gratis gebruik kunnen maken van openbaar vervoer maar dat geldt niet voor inwoners van Rijswijk. Wat is het verschil tussen de bewoners van de twee steden?
:) Maar ik heb ook veel mooie projecten gezien. De gemeente Rijswijk is een paar maanden geleden begonnen met de renovatie van het Wilhelmina Park. De werkluiden werken hard en ze proberen het park mooier te maken. Nu maken ze veel grote en mooie kanalen in verschillende plaatsen in het park die met elkaar verbonden zijn. In de zomertijd kunnen de mensen daar gaan zwemmen.
Volgens mij, als in dat mooie park, een restaurant, een grote parkeerplaats en een paar watervallen worden geplaatst, komen behalve de inwoners van Rijswijk, ook veel toeristen van het park te genieten. Bovendien kan er ook voor de kinderen een grote speelplaats met verschillende en moderne speltoestellen gemaakt worden. Aan de waterkant kunnen vaste zitbanken neergezet worden en binnen het park lantarnen voor het licht geplaatst worden. Ik denk dat Rjswijk ??n van de mooiste park in de omgeving kan hebben, met name het Wilhelminapark!!!

“NL DOET”, een dagje uit

Op 18 en 19 maart 2011 organiseerde het Oranje Fonds, samen met duizenden organisaties in het land, "NL DOET", de grootste vrijwilligersactie van Nederland. "NL DOET" zet de vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. Ook VluchtelingenWerk Rijswijk deed aan de actie mee.
Op 19 maart om 10 uur moesten vrijwilligers en cli?nten op VluchtelingenWerk aanwezig zijn om samen naar Blijdorp te gaan. 
Op VluchtelingenWerk was het druk en er was een vriendelijke sfeer. De muren en de ramen waren met mooie driehoekige oranje vlaggen versierd. Op lange tafels bedekt met mooie tafelkleden stonden kannen met thee, koffie, frisdrank en verschillende soorten van lekkere gebakken. Toen iedereen aanwezig was, deelde mevrouw Ren?e (coach Taal & Integratie) een aantal enveloppen uit. In iedere envelop zat een routebeschrijving vanaf station Rotterdam tot aan de dierentuin Blijdorp, informatie over de reis, een plattegrond van de dierentuin, twee visitekaartjes met een telefoonnummer en treinkaartjes. Als we in de dierentuin problemen hadden konden we haar bellen. Ze ging ons in groepjes verdelen en gaf een envelop aan de begeleiders. Tenslotte vertrokken we naar het station Rijswijk waar we op de trein richting Rotterdan moesten wachten.
De trein kwam op tijd en we zijn ingestapt. We waren allemaal blij met deze "schoolreis" en het was een mooie zonnige dag. De begeleidster van onze groep was  Mevr. Connie. Ze vertelde ons dat deze dag door het Oranje Fonds georganiseerd was. Mevr. Connie droeg een mooie ronde button op de kraag van haar bloes. Op de button staan woorden in  oranje en donker rood: NL DOET. We hebben in de trein over verschillende onderwerpen gepraat.
We zijn op station Rotterdam uitgestapt. Daarna moesten we ongeveer 15 minuten richting Blijdorp lopen. Daar heeft mevr. Ren?e de entreekaartjes voor de hele groep betaald en we mochten de dierentuin binnen. Van mevr. Ren?e moesten we als groep bij elkaar blijven maar verder mochten we kiezen waar wij wilden gaan.
Onze groep bestond uit 6 personen. We keken naar veel verschillende dieren: vogels met mooie kleuren, bonte vissen, in het grote aquaarium, in alle soorten en maten. Wij liepen langs een mooie en groen plaats met bomen en kleurrijke bloemen. Daar vlogen mooie vlinders. Op sommige plekken lag een half sinaasappel en de vlinders zaten op de sinaasappels en smulden ervan. Het was heel mooi om te zien, echt waar!!!

foto VWR

We hebben gehoord dat een ijberenpaar een baby had gekregen en het jong mocht vandaag voor de eerste keer naar buiten. Het ijsbeertje werd op 6 december 2010 geboren. Tot nu toe moest het jong in een donkere kraamkamer blijven, Er stonden veel mensen rond de ijzerdraden met een fototoestel of mobiel aan de hand te wachten. Ze wilden van het babybeertje een foto maken. Eindelijk kwam het jonge ijsbeertje naar buiten. Zijn moeder en vader beschermden hun kleintje. Na een paar minuten wandelde vader beer apart van zijn gezin maar moeder en babybeertje wandelden naast elkaar. Toen vader beer vrij nam, ver van zijn gezin ging en alleen aan zichzelf dacht, moesten veel kijkers hard lachen en sommigen zeiden een grapje over de mannen.

We hebben een grote olifant gezien die zich waste onder het water. Hij zag er uit als een auto in de Carwash, maar er is een groot verschil tussen de auto en de olifant: in de Carwash moet de auto stil staan maar de olifant kan bewegen onder het water. Mevr. Connie vertelde daat het jong van de olifant altijd tussen de moeder en de tante blijft lopen. Toen we iets wilden gaan drinken, zijn we naar het restaurant gegaan. Op de bekertjes van de koffie stond er dat een olifant per dag 200 liter water drinkt. Ik heb op het Internet gelezen dat een Aziatische olifant op zijn minst z'n 150 kilo per dag eet. Olifanten in dierentuinen krijgen vaak groenten en fruit, wat voedzamer is, en daardoor eten ze minder.

foto VWR


Toen moesten we weer naar huis. Het was een mooie dag geweest, gezellig en leerzaam.