Pagina's

maandag 23 mei 2011

Draaiorgel

Toen ik in Nederland kwam, viel me iets op. Op de markt staat vaak een paard met een mooie wagen. Op de wagen staan verschillende kleurrijke poppen.
Een harde muziek komt uit de wagen en draait van 9 uur 's ochtends tot ongeveer 5 uur middags.  De wagen noemt men een draaiorgel.

                                                                   
Twee mannen staan in de buurt van de wagen met een spaarpot. Ze schudden de potten regelmatig met een hard geluid en de mensen gooien geld in de potten.

De kinderen staan naast het paard. Ze praten tegen het paard en soms geven ze wortels. Het paard en de kinderen zijn als vrienden. Volwassenen en kinderen maken foto's van het paard en de draaiorgel.

Waarom en om welke reden moet een paard uren lang alleen naar harde muziek luisteren zonder naar de omgeving te kunnen kijken




Ik vind het een zielige situatie voor deze onschuldige paarden. Later worden deze paarden misschien wel doof door die harde muziek.
Maar ik zie, gelukkig, de laatste jaren steeds meer draaiorgels zonder paard op de markt staan. Nu heeft de draaiorgel een motor en de baas is de bestuurder van het toestel. Ik hoop dat in de toekomst alle draaiorgels door een machine in plaats van een paard worden bestuurd.
Maar ik zie, gelukkig, de laatste jaren steeds meer draaiorgels zonder paard op de markt staan. Nu heeft de draaiorgel een motor en de baas is de bestuurder van het toestel.

Ik hoop dat in de toekomst alle draaiorgels door een machine in plaats van een paard worden bestuurd.

woensdag 4 mei 2011

Dodenherdenking

4 mei is in Nederland de dag van de dodenherdenking. In veel steden in Nederland hebben de mensen een monument gebouwd als symbool voor de slachtoffers van de tweede wereld oorlog. De bewoners van Rijswijk gaan elk jaar op 4 mei naar de grote kerk waar ze aan de moeilijke tijden van de tweede wereld oorlog denken en aan de slachtoffers van de oorlog.
Ik deed vandaag mee aan de dodenherdenking.
Er waren veel mensen aanwezig
.in de grote kerk. De burgemeester van Rijswijk, mevr. Ineke van der Wel was ook in de kerk. Een cellist heeft een muziekstuk op de cello gespeeld. Er heerste een totale stilte in de kerk. Iedereen luisterde naar de muziek. De muziek vertelt.


Hij vertelt over de moeilijke tijden van de oorlog, over de angst, de sirenes, het gebrek aan voedsel, de honger, magere kinderen, verdrietige vrouwen die door de oorlog hun man hebben verloren, kinderen die zonder vader moeten verder leven, de gewonden in de ziekenhuizen, de dode soldaten, de mensen die door een bombardement dood zijn gegaan, volle ziekenhuizen, begrafenissen… Als men aan oorlog denkt, denkt men aan slechte tijden.
Na de muziek hield de burgemeester een toesprak. Ze had het over de oorlog die er nog steeds is in andere landen. Daarna ging iedereen staan om het volkslied te zingen. Ik houd van het Wilhelmus.
Na de herdenking in de kerk gingen we in een lange rij naar het monument.


Eerst zei de burgemeester een paar woorden. Er stonden mensen in uniform. Ze speelden een speciale muziek. Om 8 uur moest iedereen twee minuten stil blijven. Daarna zongen alle mensen het volkslied.

De burgemeester legde een krans bij het monument.  Groepen van verschillende organisaties legden ook een krans bij het monument. Een echtpaar uit Afghanistan heeft namens VWR ook een krans gelegd.